Miejsce pochodzenia arbuza, nazywanego często kawonem (Citrullus lanatus) to Afryka Południowa. Zaliczany jest do rodziny dyniowatych. Uprawy arbuza od wielu lat rozpowszechniły się na całym świecie, królując w regionach o ciepłym klimacie. Warstwa zewnętrzna jest twarda, pokryta różnymi odcieniami zieleni rozchodzącymi się promieniście. Wewnątrz skrywa się słodki miąższ z drobnymi pestkami, który może przyjmować kolory od żółtego do mocno czerwonego. Sam owoc o owalnym kształcie może przyjmować bardzo duże rozmiary. Składa się w większej części z wody i dzięki temu bardzo dobrze gasi pragnienie, ponadto posiada właściwości moczopędne. Największe ilości arbuzów produkują Chiny, a zaraz za nimi Turcja, Hiszpania, Portugalia i Włochy. Sama roślina w procesie uprawy potrzebuje bardzo dużego nasłonecznienia, ciepła oraz wilgoci w postaci wody. melon Melon. Rodzaje, właściwości, wartości odżywcze i przepisy Orzeźwiający smak melona idealnie sprawdza się w upalne dni, ale nie tylko. Jest świetnym dodatkiem do wielu sałatek oraz przystawek. Gorące dni można ochłodzić smakiem melona, który posłużyć może jako zdrowa forma deseru. czytaj więcej Arbuz – właściwości Dzięki temu, że arbuz to prawie w 100 % woda, posiada silne właściwości moczopędne i polecany jest w chorobach nerek. Ponadto zawiera silne przeciwutleniacze, jak na przykład bardzo ważny likopen (szczególnie duża zawartość w czerwonych owocach), który wzmacnia system antyoksydacyjny organizmu i walczy z wieloma chorobami, także nowotworowymi.
School blog
Arbuz
