Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Our school

Miejsce pochodzenia arbuza, nazywanego często kawonem (Citrullus lanatus) to Afryka Południowa. Zaliczany jest do rodziny dyniowatych. Uprawy arbuza od wielu lat rozpowszechniły się na całym świecie, królując w regionach o ciepłym klimacie. Warstwa zewnętrzna jest twarda, pokryta różnymi odcieniami zieleni rozchodzącymi się promieniście. Wewnątrz skrywa się słodki miąższ z drobnymi pestkami, który może przyjmować kolory od żółtego do mocno czerwonego. Sam owoc o owalnym kształcie może przyjmować bardzo duże rozmiary. Składa się w większej części z wody i  dzięki temu bardzo dobrze gasi pragnienie, ponadto posiada właściwości moczopędne. Największe ilości arbuzów produkują Chiny, a zaraz za nimi Turcja, Hiszpania, Portugalia i Włochy. Sama roślina w procesie uprawy potrzebuje bardzo dużego nasłonecznienia, ciepła oraz wilgoci w postaci wody. melon Melon. Rodzaje, właściwości, wartości odżywcze i przepisy Orzeźwiający smak melona idealnie sprawdza się w upalne dni, ale nie tylko. Jest świetnym dodatkiem do wielu sałatek oraz przystawek. Gorące dni można ochłodzić smakiem melona, który posłużyć może jako zdrowa forma deseru. czytaj więcej Arbuz – właściwości Dzięki temu, że arbuz to prawie w 100 % woda, posiada silne właściwości moczopędne i polecany jest w chorobach nerek. Ponadto zawiera silne przeciwutleniacze, jak na przykład bardzo ważny likopen (szczególnie duża zawartość w czerwonych owocach), który wzmacnia system antyoksydacyjny organizmu i walczy z wieloma chorobami, także nowotworowymi.

More from the blog

List od Dolnośląskiego Kuratora Oświaty

Wrocław 2020-10-26
Szanowni Państwo Dyrektorzy i Nauczyciele! Koleżanki Koledzy!

Na świecie…

Back to top