Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Our school

Brokuły pochodzą z okolic Morza Śródziemnego, najprawdopodobniej ze starożytnych Włoch gdzie na Cyprze były stałymi bywalcami na talerzach ówczesnych włochów. Nazywano je kapustą szparagową lub zielonym kalafiorem. Z Włoch zaczęto je eksportować do innych krajów europejskich w tym do Polski, do której dotarły w XVI wieku dzięki królowej Bonie.Modne na skalę światową stały się po I wojnie światowej, kiedy w stanach zjednoczonych zaczęto promować brokuły jako „wysokowartościowy produkt o niebanalnym smaku”. Banalny czy nie to już kwestia subiektywna niemniej jeśli chodzi o wartościowość, to amerykanie wiedzieli, co mówią.Brokuły zawierają cenne witaminy i minerały takie jak: witamina A, B1, B2, B3, C, wapń, fosfor, żelazo, siarka, potas, magnez, selen, sulforafan.

Brokuły zawierają również selen, który pozwala się ustrzec raka prostaty, oraz sulforafan, który z kolei walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów i raka żołądka, a także korzystnie wpływa na oczy, gdyż neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego. Ponieważ brokuły zawierają błonnik, powodują uczucie sytości, a do tego są niskokaloryczne, dzięki czemu jest korzystny dla osób chcących się o chromu, przez co zaleca się je osobom z cukrzycą, z wysokim poziomem cholesterolu, z problemami z sercem, anemią oraz artretyzmem .

More from the blog

List od Dolnośląskiego Kuratora Oświaty

Wrocław 2020-10-26
Szanowni Państwo Dyrektorzy i Nauczyciele! Koleżanki Koledzy!

Na świecie…

Back to top